Actueel

17-10-2017 - Vanmiddag heb ik de eerste versie van mijn nieuwe roman voltooid. De titel hou ik nog even stil. Wel kan ik vertellen dat het waarschijnlijk bij young adult fantasy gaat horen. Het verhaal is hier en daar hard en heftig, maar het heeft ook grappige en speelse elementen. Zelf heb ik er enorm veel plezier in gehad (ik word nu eenmaal nooit echt volwassen) en hopelijk blijft dat ook zo als ik hem weer helemaal ga doorwerken.waar ik mij nu al op verheug. Ik weet ook al wat ik er na ga doen, trouwens. Dat schrijf ik een sf-roman, space opera zelfs voor young adult met spanning en humor.

12-02-2020 - Na een voor mij nogal verwarrende periode in de draaikolken van het leven heb ik besloten om weer enthousiast vooruit te gaan. In de eerste plaats, door een nieuwe fantasyroman te starten; mijn veertigste boek na de sf thriller CHESNEK bv, die dit voorjaar bij Zilverspoor verschijnt. Ten tweede, door mijn gezicht (en mijn gitaar) weer eens te laten zien in de studio van Coos Grevelink in Zuidbroek. Het nog informele bezoek heeft in ieder geval mijn goede vriend en vroegere roadmanager Harry Driever zo ver gebracht, dit nieuwe lied van mij, getiteld: In de Tijd, vast te leggen als voorproefje van wat nog komen gaat.

06-06-2020 - Woensdag 10 juni va 20 uur ben ik in de liveblog van mijn uitgeverij, dat te volgen is op de facebooksite van Zilverspoor. Daar wordt de omslag van mijn nieuwe young adult Roman CHESNEK bv gepresenteerd, dat eind juli zal verschijnen. Het is een spannende Science fiction thriller, gezet tegen een brede achtergrond. De nadruk valt niet zo zeer op de SF, al denk ik dat ik een originele setting heb bedacht, maar meer op de persoonlijke en sociale kanten van de hoofdpersoon en achtergrond. Stefan Chesnek, is een rijkeluiszoon die zich met zijn uitkoopgeld als luie privé detective ??enkel als belastingaftrekpost - heeft teruggetrokken op een onbeduidende planeet, waar hij bepaald niet populair is bij diegenen met de macht daar. Hij houdt zich hoofdzakelijk met zijn secretaresse bezig en zijn favoriete sport. En dan gaat alles mis. Het is een heerlijk arrogante knaap, die flink zijn hoofd gaat stoten, maar ook eea voor elkaar weet te krijgen. Ik schreef het als een soort hommage aan mijn grote literaire held Jack Vance, zonder ook maar een poging te wagen tot diens genialiteit. Zie het als een `petje af'.

Verder heeft de coronacrisis, ondanks vervelende zaken als kinderen, kleinkinderen en vrienden fysiek ver weghouden, mij ook veel goeds gebracht. Het gaf me alle tijd en gelegenheid om me op een nieuwe roman te storten. Die ruimte maakte een vrije stortvloed aan inspiratie mogelijk, zeker in de opbouw naar de climax, waar ik nu aan toe ben (die vergt wat meer georganiseer, er zijn nogal wat magiërs bij betrokken., om die dingen te fiksen waar zijn meester zelf geen tijd of trek in heeft. Het boek beschrijft zijn carrière en de conflicten waarin hij verzeild raakt. Het manuscript is nog in wording, maar ik verklap alvast dat de titel gaat luiden: ZAM DE FIKSER.


19-08-2020 - Nu mijn kosmische thriller CHESNEK bv is verschenen, ben ik me op mijn volgende fantasyroman aan het concentreren. Zoals ik al schreef was het mijn corona-lock down activiteit.

Van dit manuscript, getiteld: ZAM de FIKSER, is nu de tweede versie voltooid, die door een lezer wordt gelezen. Versie 2 heeft als het goed is alle plotlijnen voor elkaar, maar is bewerkt met grote sprongen om alles kloppend te krijgen ( zo veel mogelijk) Versie 3 is een van de leukste en voor mij het meest ontspannen, daaraan kan ik zelfs voor het slapen gaan werken, nl zin voor zin, woord voor woord, leesteken voor leesteken lezen om alle foutjes er uit te halen. Daarbij komt het nog voor dat het verhaal me hier en daar toch weer te snel meesleept. Daarvoor is dan versie 4 nodig, maar wel na een lange pauze, waarin het verhaal bij mij goed inzinkt.

Veel van jullie vragen je misschien af hoe zo'n boek bij mij precies ontstaat. Wel, dat weet ik zelf niet, tenzij ik een opzettelijke ingreep pleeg. Meestal is dit op het eind. Daarvoor heb ik in dit geval 2 hoofdstukken genomen die (met een mij bekende afloop) zorgvuldig worden geconstrueerd. Dat moet hier ook wel, omdat er een hele groep tovenaars een strijd uitvoeren vanuit hun eigen magische Aspect, waarna als de top van de taart mijn Fikser een heel concrete (nou ja, voor fantasy dan) ingreep pleegt en de zaak dus... Eh... fikst. De eerste versie ontstaat als een eenzame boom, maar dan omgekeerd, heel organisch naar een gezamenlijk einde gegroeid. Er hangen veel verhalen gewoon in de lucht, zeker bij deze fikser, die van alles en nog wat meemaakt met al dan niet grote invloed op de rest van het verhaal. Het punt als schrijver is niet het bedenken, maar je moet je er gewoon op afstemmen.

Vroeger was ik bang dat dit op een dag niet zou lukken het Zwarte gat dat mijn creativiteit zou opslokken na een bepaald boek. Goed, eentje zal ooit de laatste zijn, maar die angst heb ik niet meer. De bron blijft stromen (dat is immers het minste wat je van een bron kunt verwachten) Ook duik ik binnenkort weer de studio in, maar daarover later meer details.


Op 19 juni 2023 heb ik mijn lied 'de Hoge Heren van het Dorp' gezongen in het theater 'de Kleine Komedie ' in Amsterdam voor een publiek van zo'n 500 man (uitverkocht). Dit gebeurde in het kader van een kleinkunstfestival dat al een aantal jaren is bedacht en geleid door Hijlco Stam, de deejay van het radioprogramma 'Volgspot' op radio 5, waarin de registratie een paar dagen later ook is uitgezonden. De opzet is elk jaar hetzelfde: een oudere artiest zingt zijn oude hit, waarna een jonge artiest, duo of groep een eigentijds antwoord heeft geschreven en op die avond zingt. Van te voren wordt het eerste contact gefilmd. Ook die registratie wordt getoond. In mijn geval was ik gekoppeld aan de jonge cabaretier Rikkert van Huisstede, die zich verzet tegen het traditionele man-beeld en zong daarover en over zijn recente vaderschap voor die avond dan ook een fraai, nieuw lied. Hij trad om zijn idee extra uit te dragen op in een jurk en met hoge hakken. We konden ons gezamenlijk vinden in het veroveren van persoonlijke vrijheid (mijn grootste beweegreden toen en de zijne nu). Ons contact verliep vanaf het begin heel plezierig en begripvol en ik ben dan ook erg blij met de keuze van de organisatie. Het was een fantastische avond waaraan ik met veel genoegen zal terugdenken.
Foto's : ©Jaap Reedijk

Voor alle foto's ga je naar Foto's peter